11/08/2012

MARCHÉ DAUPHINES


Marché Dauphines- místo, které Vás zasáhne. A milovníky starých věcí zasáhne velmi hluboko do srdce.  Mě už takto zasáhlo podruhé, ale zase úplně jinak. O tom, jak jsem vždy chtěla poznat Paříž z přelomu století a dvacátých let jsem již na blogu psala. A na tomto trhu se mi to z části splnilo.
Na trh se vydejte v ranních hodnách ze stanice metra Porte de St Ouen (13). Celý zelený komplex se nachází na Rue de Rosiers.
Varují Vás! Jakmile vstoupíte, nebudete chtít odejít! :D Najdete tam nepřebernou škálu zboží....Od nádherného nábytku..... (Kdybych měla v Paříži náklaďák a několik desítek nul na konci svého účtu, tak vše naložím a svištím si to rovnou do Prahy!) po menjmenší šmuky.


Avšak jedno mají společné-zachovalou starou duši. A někdy tak zachovalou, že Vám rozum zůstane stát. A cenovky se také velmi liší. O pravých vintage obchůdcích s vyhlášenými značkami se raději nebudu zmiňovat. To Vám rozum zůstane stát nadvakrát a raději rychle utečete pryč. Já jsem utekla do prvního patra, kde se nacházel krámek Falbalas. Nejprve mě rozvášnil černý  psík, který hlídal všechny luxusní kousky oblečení. Ovšem tyhle kousky byly ten pravý luxus! Šatičky, botičky, kabeličky z přelomu století! 


A celkovou atmosféru dolaďoval zvláštní pan majitel.A ten rozhodně v této době žil! to Vím! :D Jediné, co mě štvalo, že dámy v těch dobách měly malé nožky,takže já se svou sloní nožkou jsem si mohla nechat zajít chuť na tyto krásky! =(


Postoupíte dále a dýchne na Vás starý papír. Noviny,časopisy, pohlednice,fotografie. I staré noty! 
A tam jsem byla opravdu hodně dlouhou dobu! Ukořistila  jsem noviny z roku 1924 za 3 eura a byla v sedmém nebi. A opravdu, ze všech úlovků...tento byl ten nejlepší mého života! Věřily byste, jak starý papír může udělat někomu tak velkou radost? :D Moje máma třeba ne :D


A pokud nejste na vintage věci, tak zde také naleznete  i vinylové desky,staré komisky a různé retro vychytávky =) I pánové si přijdou na své!

 
Na celé toto místo budete potřebovat spoustu hodin. Možná i dnů :D Takže si rozhodně naplánujte dostatek času. Myslím, že pro ochající lidi, jako jsem já by mohly klidně zřídit i noclehárnu :D A opravdu jsem někdy vypadalo jako blázen, když jsem začala skákat kolem bílého nábytku a vydávala u toho divné zvuky. Korunku jsem tomu nasadila, když jsem vše zdokumentovala cvaknutím té velké černé krabičky s trubkou :D


Takže....nezapomeňte si zapsanat do svých snů a přání, že chcete navštívit toto místo. Místo s duší. Protože kdyby jste nechtěli určitě byste nenavštěvovali můj blog :P


A pokud se do Paříže nedostanete, tak doufám, že se Vám alespoň líbila má virtuální prohlídka =) A že alespoň dostatečně vystihla atmosféru fotkami =)
A pokud jste již toto místo navštívili, tak budu ráda za Vaše připomínky, jak se Vám tam líbilo =))
Mějte se krásně!

6 komentářů:

Hráč řekl(a)...

Trošku jsem se bránila mánii po všem francouzském, co teď probíhá na blozích, ale tohle je nádhera. Myslím, že bych před tím místem roztála a už by mě odtud nikdo nedostal. Ty botky a šaty ach :)

Kikina řekl(a)...

Moc pěkně zpracovaný článek! :-) Já jsem tam byla, ale jen chvilku, kvůli nedostatku času. Je to naprosto kouzelné místo a ráda bych se tam někdy vrátila :)

Bella řekl(a)...

Krásné jako vždy! Přesto, že Paříž moc nemusím :-)

WorldByBella

The Origin of Pride řekl(a)...

teda až budu příště v Paříži, tak tohle nesmím vynechat - do teď mi tohle místo nějak unikalo :) příště napravím!

T. řekl(a)...

Já jakožto frankofil a ještě k tomu úchyl na všechno starožitné, bych tam dokázala strávit celé dny! Žít v Paříži za první republiky je taky můj sen, kdybych měla stroj času, tak vím co s ním ;) Do Paříže jezdím, ale ještě jsem tam nebyla, tak děkuji za tip :) Máš to moc krásně nafocené :) A ty staré noviny.. chci!

Dominica řekl(a)...

Aaaaaaaaaaach. Pripisujem si!!! :)